Petak 26 Februar 2021

Klizni sistemi

Klizna vrata su posebno pogodna kada želite da maksimalno iskoristite prostor  u vašem domu. Sistem otvaranja je veoma jednostavan i maksimalno funkcionalan s'obzirom da je danas potreban svaki centimetar prostora u kome živimo.

Idealna su za male i uske prostore za jer ne zauzimaju mesto u prostoriji prilikom otvaranje nego jednostavno otklizaju ustranu. Klizna vrata(pregrade) se mogu izradjivati u vise razlicitih sistema I nacina otvaranja:

Paralelno klizni sistem je sistem koji je idealan za unutrasnja vrata u malim prostorijama I pregradjivanje prostorija.Paralelno klizni system se u praksi najvse koristi upravo u tim slucajevima ali I veliku primenu ima kada je u pitanju zatvranje terasa,zimskih basti itd.Ovaj sistem se retko koristi kao fasadna pregrada jer nije moguce obezbediti potouno dihtovanje I zastitu od spoljasnjih uticaja.

Nagino klizni sistem(kombi sistem) je odlicno resenje za fasadne pregrade. Zbog lakoce koriscenja I maksimalnog iskoriscenja prostorija bilo da je u zatvorenom ili otvorenom polozaju ovaj sistem je nasao veliku primenu kada je u pitanju opramanje modernih stanbenih jedinica.Sistem funkcionise tako sto prilikom otvaranja krilo blago izlazi iz ravni I veoma lako otklizava u stranu.Pored ovakvog postoji mogucnost i KIP otvaranja.Takodje postoji mogucnost polu-automatskog I automatskog otvaranja

Klizna stena ili podizno klizni sistem je noviji sistem kliznog otvaranja koji ima slican princip kao nagibno klizni osim sto krilo koje otklizava ne izlazi iz ravni vec se podize I tada otkilaza u stranu.Prednost ovog kliznog sistema u odnosu na druge je prvenstveno u mogucnosti izrade velikih otvorivih povrsina (cak do 3.5m), lakoca koriscenja I bolje dihtovanje. Zbog svih ovih karakteristika ovaj sistem je nasao svoju primenu kod velikog broja objekata savremene arhitekture gde se zahtevaju velike svelte povrsine. Kao I kod drugih I kod podizno kliznih sistema postoji mogucnost automatskog otvaranja odnosno zatvaranja